Стихійна торгівля — заборонена!

stihiyna-torgivlya

Стихійні місця торгівлі на території міста та району стали серйозною проблемою. Мало хто з мешканців замислюється над тим, яку небезпеку несуть стихійні ринки. Це негативне явище важко викорінити, але щороку з несанкціонованими місцями торгівлі ведеться боротьба, яка триває давно, а ситуація чомусь не покращується. І сьогодні – це загальноміська та загальнолюдська проблема, яку намагаються вирішити.

Під час рейдових заходів серед громадян проводиться роз’яснювальна робота, але мешканці міста не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися зі стихійних ринків. Громадяни не уявляють, який ризик тягне за собою здійснення покупок в несанкціонованих місцях.  Нагадуємо, що незаконну торгівлю ніхто не контролює, якість і свіжість продуктів на стихійних ринках не перевіряють, а самі продавці працюють з грубим порушенням санітарно-гігієнічних правил (без санітарного одягу, особові медичні книжки відсутні, порушується температурний режим реалізації, зберігання тощо). В більшості випадків торгівля проводиться з землі. Про яку гігієну можна говорити? Весь бруд і вихлопні гази залишаються на цих продуктах. Та і що можна заощадити людям, які купують продукти на стихійних ринках? Декілька копійок чи гривню? А порушення в місцях неорганізованої торгівлі є потенційно-небезпечними у виникненні спалахів харчових отруєнь, інфекційних захворювань серед населення, бо походження продуктів нікому не відоме. Особливо це стосується м’ясних, рибних та молочних продуктів, які вимагають особливих умов зберігання. Придбання харчових продуктів на стихійних ринках – це шлях до лікарняного.  Тож, шановні мешканці міста та району, купуючи у «стихійних» продавців харчові продукти, не треба сподіватися в котрий раз на вдачу. Рано чи пізно стихійний ринок вам відгукнеться так званим «лікарняним відпочинком». Навряд копійки, зекономлені вами, допоможуть купити здоров’я..

Стихійна торгівля – потенційна небезпека для споживача. Продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці, приватні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином. Отже, їх споживання може спричинити небезпечні гострі кишкові інфекції. Позиватися ж до суду за шкоду, заподіяну здоров’ю, підстав не буде – відповідача немає. Найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати продуктів харчування у невстановлених місцях.

Довідково:

Так в серпні поточного року, за повідомленням ДУ «Миколаївський обласний лабораторний центр МОЗ України» при проведенні моніторингу води відкритих водойм на наявність збудників інфекцій у районі пішохідного Інгульського мосту виділено збудник Vibriocholera 01

Що потрібно знати про холеру

Холера – гостра кишкова інфекція, яка характеризується тяжким клінічним перебігом, високою смертністю і здатністю за короткий час вражати багато людей на значній території.

Це – типова кишкова інфекція з фекально-оральним механізмом передачі. Особливість її полягає в тому, що вібріон холери краще, ніж збудники інших кишкових інфекцій, пристосувався до існування у воді.

Так можна зробити висновок, що холера, в основному, передається через воду. Водний шлях – основний для поширення холери. Слід пам’ятати, що роль питної води як основного фактора захворюваності в минулому, тепер відійшла на другий план, а основною причиною стала вода водойм у разі їх забруднення стічними водами. Інфекція може передаватися також через молочні продукти, рибу домашнього приготування, а також через побутові контакти, якими, на відміну від інших кишкових інфекцій, дуже швидко холера передається від людини до людини.

Хворий типовою формою холери за перші 4-5 днів виділяє в навколишнє середовище щодоби 10-20 і більше літрів випорожнень, які містять величезну кількість збудників хвороби. Такий хворий небезпечніше простого носія. Однак типового хворого легше виявити та ізолювати, ніж носія, який протягом тривалого часу (в середньому 10 днів) може виділяти збудник у навколишнє середовище, де вібріони накопичуються у так званої критичної маси, яка стає причиною зараження великої кількості людей. Епідемії холери, як правило, обумовлені критичним станом водопровідних і каналізаційних споруд.

Шановні жителі міста та району! В зв’язку з небезпекою захворювання на холеру просимо обмежити купання та споживання рибопродуктів, особливо придбаних в місцях стихійної торгівлі.

Вознесенське міжрайонне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Миколаївській області

http://voz.gov.ua/material/6218

 

Оставить комментарий

Ваш email нигде не будет показан. Обязательные для заполнения поля помечены *

*