Профілактика злоякісних новоутворень шлунка

rak-shlunku

Рак шлунка – одне з найбільш поширених злоякісних захворювань, від якого у світі щороку гине до 800 000 чоловік. За цим показником рак шлунка слідує відразу за раком легенів. Проте страшний діагноз далеко не завжди означає смертний вирок.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, до 40 відсотків ракових утворень шлунково-кишкового тракту потенційно попереджувані, а ризик хвороби може бути значно зменшений простими заходами: відмовою від шкідливих звичок, підтримкою здорового способу життя, правильним режимом харчування. Більш того, фахівці стверджують, що більшість видів онкологічних захворювань сьогодні можливо успішно вилікувати. Але при цьому необхідно одне надзвичайно важлива умова: недуга має бути виявлений як можна раніше.

Найбільша кількість хворих на рак шлунку припадає на вік від 50 до 60 років, на вік від 40 до 50 років припадає до 25% від всієї кількості захворювань. Медики відзначили, що рак шлунка частіше страждають чоловіки. Причини такої «статевої дискримінації» очевидні: представники сильної статі менше стежать за своїм здоров’ям, частіше порушують дієту, зловживають алкоголем, курять.

Встановлено, що куріння подвоює ризик розвитку раку шлунку. Нічого дивного в цьому немає: давно відомо, що нікотин викликає звуження судин шлунка, підсилює секрецію шлункових залоз, призводить до прискорення евакуації їжі зі шлунка, пригнічує секрецію підшлункової залози. Всі ці причини легко провокують початок стрімкого зростання ракових клітин.  Доведено залежність частоти виникнення раку шлунка від надмірного вживання солі, маринованих, пересмажені, копчених продуктів, гострої їжі, тваринного масла.

Крім того, важливий фактор відіграє спадковість. Добре відомий приклад сім’ї Наполеона I, в якій представники кількох поколінь вмирали від раку шлунка. Саме ця недуга звів в могилу і самого французького імператора, який перебував на засланні на острові Святої Олени.

Нерідко раку передують поліпи – грибоподібні новоутворення, що ростуть із слизової оболонки. Такі утворення становлять близько 15-20 відсотків усіх пухлин, виявлених в шлунку. Поліпи до 2 см в діаметрі з вузьким підставою, навіть якщо їх декілька, видаляють через гастроскоп шляхом електрокоагуляції або за допомогою лазера. Далеко не завжди поліпи перероджуються в злоякісні новоутворення, але виключити повністю таку можливість не можна, тому відкладати їх лікування не варто.

Блюдцеобразний рак найчастіше також має попередника – виразку шлунка.

В останні роки велика увага приділяється особливої інфекції шлунка – хелікобактеріоза, що викликається бактерією Хелікобактер пілорі. Інфікованість населення хелікобактеріозом становить близько 40 відсотків. Тривале існування цієї інфекції може призвести до запалення і пошкодження внутрішнього шару шлунка і стати причиною передпухлинних змін. Доведено, саме хелікобактеріоз є основною причиною раку шлунка.

Симптоми раку шлунка. 

Перші ознаки раку шлунка найчастіше мізерні і невизначені.

-зміна самопочуття протягом декількох тижнів, що виражається в появі безпричинної загальної слабкості, зниженні працездатності, швидкої стомлюваності.

-стійке зниження апетиту або повна втрата його аж до відрази до їжі.

-поява «шлункового дискомфорту»: втрата фізіологічного почуття задоволеності від прийняття їжі, відчуття переповнення шлунка навіть після невеликої кількості їжі, а також почуття тяжкості, розпирання, іноді болючості в надчеревній ділянці, зрідка нудота і блювота.

-безпричинне прогресуюче схуднення, що супроводжується блідістю шкіри, не пов’язане з іншими захворюваннями, виражена депресія, втрата радості життя, інтересу до навколишнього, до праці, апатія, відчуженість.

Ці симптоми можуть виявлятися або на фоні повного здоров’я, або на тлі попереднього тривалого шлункового захворювання – гастриту, виразкової хвороби. У цих випадках звертають увагу на зміну попередніх, добре знайомих симптомів і приєднання до них нових неприємних відчуттів.  Звичайно, багато цих симптомів можуть бути викликані іншими захворюваннями, а не раком. Однак, якщо виникли зазначені симптоми і вони тривають протягом тривалого періоду часу, необхідно терміново звернутися до лікаря, особливо якщо вам за 50 років і у вас є фактори ризику розвитку раку шлунка.      

Діагностика. 

Серйозних проблем в діагностиці раку шлунку сьогодні немає. Є інша проблема. Пацієнти з підозрою на пухлину шлунка занадто пізно звертаються до лікаря. Сучасна медична наука ввела в постійну практику термін «скринінг» – активне виявлення раку на ранній стадії, коли симптоми хвороби ще відсутні. Основним методом скринінгу раку шлунка є виконання регулярної (1-2 рази на рік) гастроскопії, при якій виявляються передпухлинні стани і маленькі пухлини, не супроводжуються симптомами.     

Профілактика раку шлунка.  

Незважаючи на те, що ми не знаємо точних причин виникнення раку шлунка, тим не менш, багато випадків цього захворювання можна запобігти. Профілактика раку шлунка полягає у своєчасному лікуванні передракових захворювань (поліпів шлунка, хронічної виразки, гастриту), в дотриманні нормального режиму харчування. Здавалося б, все просто, але чомусь більшість людей відкладає візит до лікаря з приводу банального гастриту або проблем з апетитом.  Одним з найбільш ефективних методів профілактики онкологічних захворювань всього шлунково-кишкового тракту, на думку багатьох фахівців, служить раціональна дієта, заснована на принципах максимального щадіння слизової оболонки, різноманітності і високої якості продуктів, регулярного і частого прийому їжі. До того ж організм повинен отримувати достатню кількість білка і вітамінів.  Заморожування харчових продуктів замість соління, маринування і копчення, а також зміна характеру харчування допомогли знизити частоту раку шлунка в ряді розвинених країн Європи за останні 30 років у два-три рази. В абсолютних цифрах такий показник викликає повагу.

Шість основних принципів дієти, що сприяють зменшенню ризику розвитку раку, які були опубліковані Американською раковою спілкою:

— профілактика ожиріння,

— зменшення споживання жиру з їжею,

— включення в щоденну дієту різних овочів і фруктів, що забезпечують організм клітковиною і вітамінами. Рекомендується вживати свіжі фрукти і овочі не менше п’яти разів на день,

-споживання їжі, багатої на клітковину — цільні зерна злакових, продукти із зерна грубого помелу у вигляді хліба, зернових пластівців, макаронних виробів, рису і бобів. Зменшення тривалості переварювання їжі і зменшення впливу на слизову оболонку шлунка,

— обмеження споживання алкогольних напоїв,

— обмеження споживання копченого і їжі, що містить нітрити. При взаємодії нітритів з білками у кислому середовищі шлунка утворюються висококанцерогенні нітроза міни, Червоне м’ясо, особливо жирне або перероблене, слід обмежити.  При прийомі їжі не повинно бути надто багато, вона не має бути надто гарячою і солоною. Краще відмовитися від міцних м’ясних бульйонів, рибних і грибних наваристих супів, смаженого м’яса і риби, сала, солінь, консервів, здобного тіста, пирогів.

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

Сектор з питань ОЗ УСЗН ВМР

http://voz.gov.ua/material/6593

Оставить комментарий

Ваш email нигде не будет показан. Обязательные для заполнения поля помечены *

*