Не пропусти

«Кесарю — кесареве»: про Великдень-2020 розповів архієпископ Вознесенський і Первомайський Олексій

Як святкувати Великдень в умовах карантину? А що з Поминальними днями? А як причащатися? На запитання відповідає архієпископ Вознесенський і Первомайський Олексій.

— Як саме будуть відбуватися богослужіння у храмах міста на Великдень?

— Звичайно, Богослужіння відбудуться. Ми проводили зустріч із головою облдержадміністрації, головами міст Первомайська, Вознесенська, Южноукраїнська, обговорювали ці питання. Ми повинні дотримуватися санітарних і карантинних норм, які встановлені нашою державою. Паску будемо святити, за бажанням людей можемо під’їжджати до них додому, якщо вони з будь-яких причин не можуть прийти до церкви або бояться. Всі священники у нас мобільні.

—  Як буде проводитися контроль за дотриманням дистанції, не всі люди у нас, на жаль, відповідально ставляться до карантинних вимог?

— Це вже мають забезпечити державні органи влади, силові структури. Наша місія служити, а не вказувати людям, де їм стояти, чи вимагати у людей масок. Звичайно, ми всіляко допомагаємо державі, щоб санітарні норми виконувалися, закликаємо людей дотримуватися їх і відноситись до цього з порозумінням: «…кесареве кесареві, а Боже Богові» (Мф. 22: 21).

Богослужіння проходитимуть за розкладом. Спочатку служитиметься Полуночниця, потім Світла Утреня служба, Пасхальні часи, Літургія і лише потім будуть освячуватися паски. Щоб не було скупчення людей, ми будемо після кожного етапу виходити і святити паски. Звісно, хто має бажання причаститися Святих Таїн Христових, помолитися, ми не будемо обмежувати людей в їхніх правах і в такій їхній духовній потребі. Треба відзначити те, що церква — це один із інститутів, який достаменно розуміє цінність людського життя, що це життя неможливе без спасіння душі.

Люди всі перелякалися, бояться вмирати, але я уже казав на проповіді: яка різниця, від чого вмирати – чи від коронавірусу, чи від ВІЛ-інфекції, гепатиту чи туберкульозу. Звісно, людина помирає, але боятися треба не смерті, а боятися потрібно гріха

Господь сколихнув наше суспільство, щоб ми задумалися, що не виконання санітарних приписів врятує нас і нашу державу, а насамперед наші моральні якості, такі, як турбота один про одного. Кожен має поставити собі питання: а як я прожив своє життя? На жаль, ми всі не святі, але у кожного святого є минуле, а у кожного грішника — майбутнє. Наразі лунають різні заклики до людей, мовляв, у церкву не приходьте, інші починають панікувати, що настали останні часи, прийшов антихрист. Нічого подібного. Людям віруючим, які мають послух, які слухають своїх пастирів, ми пояснюємо, що зараз перед нами стоїть таке випробування нашої віри і нам його потрібно пройти, тому що кожна хвороба — це наслідки гріховного життя людей. Якби люди покаялися, то такого б не сталося.

— Що порадите людям, які нині в негативному інформаційному вирі?

— Мені шкода людей, їх потрібно захистити від цього потоку негативної інформації, яка заганяє їх у відчай, безнадію і депресивній стан. Я знаю, у що це вилиється — у масовий психоз. Багато хто вже це розуміє. Тому ми акцентуємо увагу на тому, щоб заспокоїти людей, розповісти, що богослужіння будуть, що ми забезпечимо духовні потреби людей і в освяченні пасок, і в сповіді та причасті, тому що свято для людини — це не тоді, коли вона просто стоїть на службі, а коли бере участь в богослужінні через прийняття Святих Христових Таїн. Якщо ж людина боїться прийти до церкви у дні, коли там багатолюдно, то може зробити це у будь-який інший час, наші храми завжди відкриті для людей. Це священні місця, де живе ім’я Боже, людина у храмі має змогу спілкуватися з Богом у будь-який час, тут особлива молитва, молитва — це дихання душі. Замість негативної інформації, сидіння в інтернеті чи гаджетах, краще відкрийте Біблію — і ви отримаєте утіху, мир, отримаєте спокій, а коли людина спокійна — вона розсудлива і здатна приймати правильні рішення. У Старому Заповіті є правила прийняття людей, які йдуть на війну. І там написано, що боязливого брати на війну не треба, тому що він почне панікувати, буде сум’яття війська і відважні воїни не зможуть виконувати свої обов’язки. Коли людина панікує, вона втрачає віру, втрачає віру — приходить відчай, те, що сталося з Іудою. Коли людина з Богом — вона знає, на кого сподіватися. Господь завжди пришле на допомогу людину, яка і навчить, і втішить, і підтримає.

— Як приймати причастя? Чи будуть люди причащатися з однієї ложки?

— У нас майже 2000 років церква причащає людей. Не було жодного випадку, щоб після причастя якась людина захворіла. Я приведу вам такий приклад. Ми, священнослужителі, — перша група ризику, бо приходять на причастя різні люди: і хворі на туберкульоз, гепатит та інші захворювання, буває людина і сама не знає, що хвора. Наші батюшки служать у тюрмах, наркодиспансерах, тубдиспансерах. Виникає запитання: чому тоді священики, їхні діти і їхні жінки живі? Вони не заразилися і не вмерли. Це прекрасне свідчення того, що віра у Бога і святе причастя спопеляє не лише гріхи, а й всяку заразу. Якщо людина малодушничає і має сумніви, то краще їй не причащатися. Бог не образиться на цю людину, а у неї буде час подумати.

Причащатися будуть з однієї ложки, одним хлібом, а запивання буде в одноразовому посуді. Ми, священики, після всіх вживаємо святе причастя, і я сиджу перед вами, слава Богу, в доброму здравії. Можуть бути випадки захворювання, але не від причастя, а тоді, коли людина руки не помила, маску не вдягнула

Проблема не в тому, як святкуватимемо Пасху, а в тому, як далі народу жити. Люди доведені до відчаю, а саме так, як ми пам’ятаємо, і розпалася Візантійська імперія, бо люди були доведені до відчаю, вони не хотіли жити, одружуватися, народжувати дітей.

Хочу звернутися до людей, щоб вони наповнили своє серце й душу не відчаєм, а радістю Воскресіння Христового. Господь нас научає, що душа людини в Його очах – дорожча за всі скарби світу, тому що душа людини створена по образу і подобію Божому і у неї є дар Божий – безсмертя, якого не має ні Сонце, ні Всесвіт. Я завжди говорю своїм вірянам, шо не має значення, скільки у тебе грошей на банківській картці, вони сьогодні є, завтра немає, важливо те, що ти віддав людям. Скільки віддав людям — настільки ти й багатий.

Головне сьогодні — підтримка, любов, спокій і віра. Господь не деспот, який хоче нас покарати, Він люблячий батько, який хоче нас навчити і допомогти нам у спасінні

Не Він нас карає, а ми самі себе. Господь нас попереджає: зупиніться, люди, так жити не можна, треба берегти себе не від наслідків гріха, а від самого гріха, бо люди живуть, як хочуть  —  не чують голосу совісті, п’ють, гуляють, блудять. Якби люди дотримувалися заповідей Божих, то все було б по-іншому.

— Наближаються Поминальні дні, розкажіть, як людям правильно себе вести.

— Кладовище — це священне місце у всіх релігіях. На нього навіть гріх кинути недопалок. Не влаштовуйте на могилах п’яні оргії з ковбасами, горілкою. Пом’яніть правильно своїх предків, своїх друзів, які переступили межу вічності, — через молитву. При вході на кладовище будуть стояти батюшки. Люди можуть написати записку, купити свічку, залишити батюшкам, а вони відслужать панахиду. Духовним треба виконувати духовне. У нас вже такі традиції дикі, язичеські — і на могили горілку ллють, і цигарки кладуть. І їдять на могилах. Це кощунство і святотатство. Ми ж не дикуни, хіба нас так учили? А якщо ми роздамо милостиню, помолимося, то Господь побачить нашу любов до наших померлих рідних, і донесе цю любов до їхніх душ.

Закликаю всіх: не купуйте штучних квітів, вінків. Вони нікому не потрібні

Це канцерогенний пластик, який спалюють, а цим димом дихаємо ми і наші діти. Страждає навколишнє середовище, наша прекрасна земля, на якій ми живемо. Принесіть живі квіти.

— Богослужіння у Вербну неділю також будуть проходити за графіком?

— Так, спочатку богослужіння, потім освячення верби. Хочу привітати всіх зі святом і побажати Пасхальної радості Воскреслого Христа і щоб люди знали, що вони потрібні Богу, потрібні Матері-Церкві і що нас чекає краще життя. Слухайте, як вчить Церква, і залишайтеся людьми та добрими християнами.

https://thegard.city/

obrashhenie-vladyiki-1obrashhenie-vladyiki-2

Оставить комментарий

Ваш email нигде не будет показан. Обязательные для заполнения поля помечены *

*